top of page

יש ניתוח באופק? על הכנה תזונתית לניתוח בגיל הזיקנה

עודכן: 10 ביולי


Antique pocket watch suspended on a chain, showing Roman numerals. Blurred path and autumn leaves in the background, giving a nostalgic vibe.


הכנה תזונתית לניתוח בגיל הזיקנה

שנהיה בריאים עד 120, אך לעיתים ישנם ענייני בריאות שדורשים טיפול ניתוחי. יש מצבים שבהם הניתוח נדרש באופן מיידי ואין זמן להתכונן, ויש מצבים שבהם הניתוח מתוכנן מראש, לעיתים שבועות ואף חודשים. במקרים כאלה של ניתוח שאינו דחוף, המכונה בשפה המקצועית ניתוח אלקטיבי, מומלץ להיערך גם מבחינה תזונתית. אז איך מתבצעת הכנה תזונתית לניתוח בגיל הזיקנה?


על איזה היערכות תזונתית מדובר?

בגיל הזיקנה עלולים לצוץ אתגרים שונים הקשורים לאכילה או משליכים עליה וביניהם ירידה במשקל, פחות ניידות, ירידה בצריכת המזון, קשיים בלעיסה או בבליעה, ירידה קוגניטיבית והיבטים סוציאליים כמו העדר תמיכה מתאימה.


איך זה קשור לניתוח?

המצב התזונתי הוא חלק מהותי מתמונת הבריאות הכוללת שלנו. כאשר מדברים למשל על הזדקנות מיטבית ועל מדדים מנבאים להזדקנות מיטבית, התזונה מקבלת בדיון מקום של כבוד. בנובמבר 22' פורסם בישראל הדו"ח הלאומי הראשון למדדים להזדקנות מיטבית בישראל, שעוסק בכל זה בהרחבה. נחזור להכנה לניתוח - כאשר המצב התזונתי בירידה, עקב אחד או יותר מהגורמים שהוזכרו בסעיף הקודם, הדבר עלול להאט ולהקשות על תהליך ההחלמה והשיקום לאחר הניתוח ואף ליצור בעיות בריאותיות נוספות.


אז מה אפשר לעשות?

חשיבות ההערכה התזונתית לגיל הזיקנה:

מומלץ לעבור הערכה תזונתית מקיפה אצל דיאטנית קלינימ המתמחה בתזונת גיל השלישי. תהליך זה הוא קריטי, במיוחד כאשר מדובר בהכנה לניתוח, שכן הוא מסייע לזהות את הצרכים התזונתיים הייחודיים בתקופת חיים זו. תזונה נכונה יכולה לשפר את ההתמודדות עם ההליך הכירורגי, לקצר את זמן ההחלמה ולמנוע סיבוכים פוטנציאליים.

תכנית ההכנה התזונתית לניתוח תכלול:

מספר מרכיבים חשובים שיכולים להשפיע על הצלחת ההליך הכירורגי. ראשית, יש להעריך את המצב התזונתי הנוכחי של המטופל, כולל מחסורים תזונתיים אפשריים, רמות חלבון, ויטמינים ומינרלים. בהתאם לכך, ניתן לבנות תכנית מותאמת אישית שתשפר את המצב התזונתי לפני הניתוח.

הפחתת מגבלות תזונתיות:

במהלך ההערכה, ניתן לזהות מגבלות תזונתיות שאינן נחוצות באותו מועד. לדוגמה, אם יש צורך להפסיק דיאטות קפדניות או מגבלות תזונתיות אחרות שאינן תורמות לבריאות הכללית. תהליך זה יכול להקל על המטופל ולסייע לו לקבל את כל רכיבי התזונה הנדרשים וגם לשפר את ההיענות להמלצות.

העשרות תזונתיות:

ישולבו בתכנית בהתאם לצורך: מזונות עשירים בחלבון, מזונות בעלי צפיפות קלורית גבוהה, מזון, משקאות רפואיות, אבקות העשרת. חלבונים למשל חשובים בתרומתם לשימור מסת השריר, במיוחד בתקופת החלמה, שלעתים דורשת מנוחה ופחות תנועה, או לחילופין שיקום של טיפולים פיסיותרפיים.

התייחסות תזונתית אישית:

התכנית צריכה לכלול התייחסות תזונתית אישית לצרכים הייחודיים של המטופל. זה כולל התייחסות למרקם המזון המומלץ, כך שיתאים ליכולת הלעיסה והבליעה של המטופל, במיוחד אם ישנם בעיות רפואיות נוספות. כמו כן, יש לקחת בחשבון את מגוון המזון, העדפות אישיות, והיבטים סוציאליים, כגון הרגלי אכילה משפחתיים או תרבותיים, אשר עשויים להשפיע על התזונה.


לסיכום

בסופו של דבר, תהליך ההערכה והכנה התזונתית הוא חיוני לקידום הבריאות וההחלמה של אנשים בגיל הזיקנה, במיוחד לפני ניתוח. דיאטנית קלינית יכולה לספק את התמיכה הנדרשת כדי להבטיח שהתזונה תהיה מותאמת אישית, מגוונת ומועילה, תוך שימת דגש על צרכים ייחודיים.


שיהיה בהצלחה!



 
 
 

תגובות


כיתבו לי

תודה שכתבת 

המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית-תזונתית או תחליף להתייעצות עם תזונאי.ת דיאטני.ת. כל התכנים באתר נועדו לספק מידע ואין לראות בהם בדרך כלשהי יעוץ רפואי/תזונתי או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. להתאמה אישית ולקבלת טיפול תזונתי יש לפנות לתזונאי.ת דיאטנ.ית.

צרו קשר

זכרון יעקב

050-5749900

dana.valero@gmail.com

דנה ולירו

דנה ולירו

Dana Valero

דנה ולירו דיאטנית קלינית

Dana Valero Registered Dietitian & nutritionist

 www.kavnakee.com עיצוב אתר

Einat Lahav תמונות תדמית

bottom of page