ליל הסדר מזמן לשולחן החג כמה דורות של בני המשפחה, וכמיטב המסורת בחגי ישראל – הארוחה תופסת מקום של כבוד. מה כדאי להגיש ובאיזו צורה לרווחתם והנאתם של האורחים.ות המבוגרים.ות? איך עושים סדר (תזונתי) בליל הסדר לטובת המבוגרים.ות שבקהל? ומה אפשר ללמוד מהם במיוחד בימים אלו על חיזוק החוסן האישי?
נפתח בכך, שהכלל המרכזי הוא ללכת על בטוח בהתאמת מנות עבור האורחים.ות המבוגרים.ות – אם זה בטעמים ואם זה במרקמים. מנות מורכבות מדי, מאתגרות מבחינת הטעמים והמרקמים יהיו גם מאתגרות יותר לאכילה ולעיכול. מספר דוגמאות בהתאם לכלל הזה:
תפריט?
לא תמיד ידוע לנו מה הם הטעמים וההעדפות של כל יושבי השולחן. עבור הקשישים אפשר לברר מראש ומומלץ לשלב בתפריט מנות מוכרות. צורת הגשה מעניינת תשרה אוירה של חג.
חלבונים ?
שילוב מנת חלבון קלה ללעיסה – מנת דג עשוי היטב ללא עצמות יכולה להתאים, גם קציצות רכות מבושלות ברוטב. צמחונים, שאוכלים קטניות יכולים להינות מתבשיל קטניות. (על חשיבות החלבונים בגיל המבוגר מוזמנים לקרוא בפוסט על הנושא בבלוג שלי).
מצות?
ישנם מקרים בהם מאכלים עם מרקם פירורי יכולים להיות מאתגרים עבור האורחים המבוגרים (במיוחד עבור מי שסובל מבעיות בליעה). במקרה כזה אפשר להציע להרטיב את המצה ולהגישה כך.
ירקות?
· מומלץ לשלב מנות של ירקות מבושלים או מאודים.
· סלט ירקות חיים יכול להיות תוספת מצוינת – כדאי לשלב סלט אחד עם ירקות יותר רכים/מגורדים ולוודא שאינם מכילים גרעינים, שעשויים להיות קשים ללעיסה.
מה נגיש לקינוח?
· אם מגישים עוגה לקינוח – תתאים יותר עוגה לחה, במרקם אחיד ולא פירורי.
· אם מציעים פירות לקינוח כדאי לשלב גם מנה של פירות אפויים או לפתן פירות, שהם יותר קלים ללעיסה.
חד גדיא?
ליל הסדר כהלכתו הוא אירוע שאורך זמן. יתכן, שהאורחים המבוגרים יתקשו לשבת ליד השולחן לקריאת ההגדה כולה (כולל השירים..). אפשר לברר במהלך הסדר הם מסוגלים לשבת עד הסוף? או אולי יהיה יותר קל לעבור לכסא מרווח יותר בסלון ולנוח שם?
ולסיום - מה נשתנה הסדר הזה?
בשנה מאתגרת זו עם סימני שאלה רבים ודאגה לשלומם של רבים כל כך זה הזמן להזכיר, שגיל הזיקנה הוא גם גיל התבונה ולמצוא מקום להזין לא רק את הגוף, גם את הנפש. זו הזדמנות מצוינת לפנות אל האורחים המבוגרים שליד השולחן ולשאול אותם האם מוכנים לשתף בהתמודדות מוצלחת שלהם מעברם הרחוק עם תקופה מאתגרת: איך עשו זאת? מה עזר להם? מה הם למדו מכך על עצמם? הפרספקטיבה והניסיון הם יסודות חשובים לחיזוק החוסן האישי בגיל השלישי. השנה במיוחד כולנו יכולים לצאת מחוזקים מסיפורים שכאלו ליד שולחן הסדר.
Comments